Akváriumi halak hasvízkórja
Hosszantartó stressz miatt a halak immunrendszere legyengül, így a baktériumok könnyedén bekerülhetnek a szervezetbe. Gyakran csak az állomány egyes tagjai fertőződnek meg. A betegség a bélrendszer bakteriális fertőzésével kezdődik.  Ez a nyálkás ürülék kiválasztásról ismerhető fel. A hal ennek következtében egyre kevesebb táplálékot vesz magához. Következő lépésben leválnak a bél nyálkahártyájának darabjai. Nyálkás darabokként a hal végbelére ragadnak. Még ha vesz is magához táplálékot a hal, már nem tudja megemészteni. Belső szervei részben visszafejlődnek és működésképtelenek lesznek. Hosszú ideig szenvedhet a hal ilyen állapotban. Az utolsó stádium akkor következik, ha veseelégtelenség lép fel, vagy a húgyutak gyulladása miatt már nem tudja a megfelelő mennyiségű vizet kiválasztani.
A felesleges folyadék felgyűlik a testüregekben és a szemfenékben. Felpuffad a test és kimerednek a szemek.
Akármelyik tünet megjelenésekor azonnali kezelést kell végrehajtani a SERA BAKTORPUR DIRECT (24 db 1 doboz: 7.660 Ft, 8 db 1 doboz: 3.840 Ft 1 db 480 Ft) tabletta alkalmazásával. Kiegészítésként SERA BAKTO TABS etetése ajánlott.  A kezdeti stádiumban még tudunk segíteni a halon és meg tudjuk akadályozni a betegség elterjedését. Azokat a halakat, amik már láthatóan duzzadtak és szemük kimeredt, át kell telepíteni egy külön akváriumba és ott dupla adat sera baktopur direct felhasználásával kell őket kezelni.
BAKTOPUR DIRECT Felhasználási  információ
A díszhalaknál a belső bakteriális megbetegedéseket a felfúvódott hasról, legtöbbször pikkelybántalmakkal és kidülledt szemmel kísérve, ismerheti fel. További ismérvek a hintázó úszás, sötét elszíneződés, étvágytalanság és a végső szakaszban teljes apátia.
Használati információ:
Adjon 1 tablettát 50 liter akvárium vízhez. A kezelés során jól szellőztesse át az akváriumot, a CO2 adagoló rendszert és az UV-C lámpát kapcsolja ki és ne használjon aktív szenet a szűrőben. Legalább kétnaponta végezzen részleges vízcserét és adagoljon újra a lecserélt víz mennyiségének megfelelő sera baktopur direct-et az akvárium vízéhez. A kezelés 7 napig tart, ha szükséges tovább is folytatható, megszakítások nélkül. Amikor a halak már egészségesek végezzen el egy részleges vízcserét, melyhez használja a sera vízelőkészítő szereit (pl. sera aquatan, sera bio nitrivec). Emellett azt javasoljuk, hogy 24 órán keresztül használjon aktív szenes szűrést a gyógyszermaradványok eltávolítására. Ha a betegség már előrehaladott állapotban van, azt javasoljuk, hogy használjon sera baktopur direct-et egy rövig, intenzív fürdőhöz. Ehhez használjon egy kb. 2 liter nagyságú műanyag edényt, amit töltsön fel az akváriumvízével és oldjon fel benne egy tabletta sera baktopur direct-et. Helyezze a beteg halakat 30 percre fürdőbe majd azt követően tegye vissza az akváriumba őket. Kezelje az akváriumban tovább a halakat a szokásos adagolás szerint. Az intenzív fürdő megmaradt vizét környezetvédelmi okokból szűrje át aktív szénen, csak azután öntse ki.
A gerinctelen állatok nem viselik el a sera baktopu direct-et a tengeri akváriumban. Ilyen esetben a beteg halakat egy külön edényben kezelje.
Összetétel: Nifurpirinol 27,6 mg, kötőanyag ad 1, g.
Ne használja élelmezési célokra tartott állatoknál. Lezárva és gyerekekről és háziállatoktól elzárva tárolandó. Szobahőmérsékleten és fénytől védett helyen kell tárolni.

Sera Bakto tabs Kiszerelés: 275 tabletta: 3.580 Ft
1 db 20 Ft/ db
Ajánlott etetési időtartam 7-14 nap. Tablettatáp akváriumi halaknak, bakteriális megbetegedések kezelésére. A betegség tünetei: felpuffadt has, elálló pikkelyek, kidülledt szemek, hintázó úszómozgások, sötét elszíneződés, étvágytalanság. Ezen tünetek fellépése esetén Sera Bakto Tabs termékkel javasolt a kezelést.
Használati utasítás: A kezelés alatt kizárólag a Sera Bakto Tabs készítménnyel etessenek, ne használjanak más eledelt! Alaposan levegőztetés és szűrés javasolt. Aktív szén és nitrát lekötő szűrőanyagot a kezelés idejére ki kell venni. A CO2 adagolót és UV lámpát ki kell kapcsolni. A kezelés befejeztével részleges vízcsere szüksége, az új víz kezelése, Sera Aquatannal és Sera Bio Nitrivecel javallott.  Néhány napig aktív szenes szűréssel érdemes eltávolítani a gyógyszer maradványokat. Hatékony segítség a gyors gyógyuláshoz a Sera Fistamin, azonban ne adagolják a Sera Fistamint közvetlenül a Sera Bakto Tabs tablettákra!

TEBANG LEVÉL 170 Ft/db
Kézzel szedett, szárított indiai mandula (a trópusokon élő Terminalia catappa fa levele, Tebang-levél) leveleket, igen hasznosnak tartják az akváriumi halak tenyésztői és tartói egyaránt. A levelek természetes, trópusi, borostyán sárga színű akvárium vizet hoznak létre. Csersav és egyéb savtartalma miatt színezi és savanyítja a vizet. A természetes összetevők nemcsak elősegítik a jólétet, a vitalitást és a növekedést, de más előnyökkel is járnak:
- csökkentik a baktériumok elszaporodását
- megakadályozzák az ikrák gombásodását
- megelőzik az uszony rothadást és a nyálkahártya problémákat
- fertőzés gátló, fertőtlenítő és gombaölő hatásuk van
- új hal bekerülésekor csökken a fertőzés veszély – különösen a diszkosz hal, a neon- és más pontylazacok esetében
- alkalmas a víz ph-jának csökkentésére, gombaölő és antibakteriális hatása van
- értékes kiegészítő táplálékot ad pl. a szívóharcsáknak és a garnéláknak és más élőlényeknek is

Alkalmazás: 1 levél 30-50 liter 1 hétig, majd a levél cseréje ajánlott, de le is bomlik egy idő után és mulmként leszívható.

Ajánlott bárkinek, főleg trópusi típusú akváriumokba és ívatáshoz, ivadékgondozó és garnélás medencékbe.
Forrás: Akvarista baráti kör - Akvaklub

Ichthyophthirius multifiliis (darakór vagy fehérfoltbetegség)

A Ciliaten ill. cillióállatok egysejtű mikroorganizmusok. Minden akváriumban él számos fajtája, melyekből a legtöbb túl kicsi ahhoz, hogy szabad szemmel felismerhető legyen. Baktériumokból és parányi lebegő részecskékből táplálkoznak. A kis halak számára az étlap kedvelt kiegészítését biztosítják. Néhány csillóállat azonban élősködő. Ezek életük legnagyobb részét a halon töltik és annak testanyagából táplálkoznak.

Az egysejtű Ichthyopthirius akár 1,5m nagyságú is lehet és szabad szemmel nyilvánvalóan felismerhető a hal bőrén. Mivel a hal ilyen méretű fehér pörsenésekkel borított és úgy néz ki, mintha darával lenne beszórva, ezért az Ichthyophthirius gyakran „darabetegségnek” és nevezik.

A betegség először a halak uszonyán és a hátukon tűnik elő. Már a kezdeti stádiumban összeragadnak a halak uszonyai és azok megpróbálják a kórokozókat a növényeknek és a dekorációnak való dörzsöléssel eltávolítani. Későbbi betegségszakaszban olyan sok kórokozó lepi el a bőrt, hogy azok sárgás-fehér foltokká nőnek össze.  A kezelést feltétlenül időben meg kell kezdeni, mivel az akvárium sűrűn betelepített, behatárolt életterében robbanásszerűen elszaporodhatnak ezek a  paraziták. A SERA COSTAPUR-ral hatékonyan és biztosan kezelheti a helyzetet (édes- és tengervízi medencében is). Kérjük, vegye figyelembe, hogy az alacsonyabb rendű állatok a kezelésre részben érzékenyen reagálnak. A SERA ECTOPUR ápolószerrel gyógyulást elősegítő utókezelésként is alkalmazható. A kezelés támogatásaként, amennyiben lehetséges, a hőmérsékletet néhány napra ajánlott megemelni (a halak toleranciahatárát feltétlenül vegye figyelembe!). Az élősködők általában nem viselik túl jól a magasabb hőmérsékleteket, ezen kívül ilyenkor a halak immunrendszere hatékonyabban működik. Az ideális vízhőmérséklet ilyenkor kb. 31°C.  A megemelt hőmérsékletet a kezelés után néhány napig ajánlatos megtartani és csak lassan lesüllyeszteni. Továbbá a kezelés alatt ügyelni kell arra, hogy a vizet jól szellőztessük és a világítást, legalább a mindenkori kezelési napokon, kikapcsolva hagyjuk. A fehér pontocskák a halak bőrén még a sikeres kétszeres kezelés után is (az 1. és a 3. napot) láthatóak maradnak néhány napig, azonban egyre átlátszóbbakká válnak (az élő parazitákkal teli pontocskák teljesen fehérek) és végül teljesen eltűnnek. Csak akkor lehet abból kiindulni, hogy a paraziták túlélték a kezelést vagy újra az akváriumba kerültek, ha újabb fehér pontok jelennek meg, és ekkor további kezelésre van szükség az 5. és 7. napon).

1.  Az érett paraziták leválnak a halról és szabadon úszva olyan védett helyeket keresnek, ahol alacsony a vízáramlás.

2.  A parazita szilárd burkot (cisztaburkot) alkot és többszörösen osztódik. A cisztában több szár raj fejlődik ki.

3.  A rajok átfúrják magukat a cisztaburkon, körbe-körbe úsznak és tovább osztódnak.

4.  A rajok újra megtámadják ugyanazt a halat, vagy másokat és befúrják magukat a bőrbe.

 

SERA COSTAPUR 800 literhez: 3.180 Ft

Gyógyszer díszhalak számára Ichthyophthirius és más édes- és tengervízi halakra veszélyes élősködők ellen.

Használati információ: Használat előtt felrázandó!

Normál adagolás: Az első és a harmadik napon 1 ml-t, vagy 22 cseppet adagolni 40 l akváriumvízhez, súlyos esetekben az ötödik és a hetedik napon utánadagolni.

A medence lesötétítése és enyhe hőmérsékletnövelés az egyidejű szellőztetéssel együtt meggyorsítja a gyógyulási folyamatot. A kezelés folyamán nem szabad aktív szenes szűrést alkalmazni és az UV-lámpát ki kell kapcsolni.

Az utolsó adagolás után két nappal ajánljuk, hogy szűrje át a vizet aktív szenes szűréssel, és hajtson végre vízcserét. Az ellenállóképesség erősítése érdekében végezzünk vitaminkúrát. (pld. Sera Fishtamin-nal)

Összetétel: malachit zöldoxalát 0,18 g, formaldehydoldat 5,89 g (megfelel 2,06 g formaldehidnek), aqua purificata ad 100 ml.

Ne használja élelmezési célokra tartott állatoknál.

Édes- és tengervízi halak számára. A sera costapur-t a porcoshalak (Chondrichthyes) és más alacsonyrendű állatok nem viselik el. A beteg halakat adott esetben karantén-medencében kezelje.

Lezárva és gyerekektől és háziállatoktól elzárva tárolandó. Szobahhőmérsékleten és fénytől védett helyen tárolandó.

A lejárat dátuma után ne használja!

A sera costapur használata közben ne használjon más gyártótól származó terméket.