Kis kedvenc hírek

Apr. 1, 2017

„A REJTÉLYES AKARA - 360 Ft
Electric blue nannacara, Neon nannacara anomala, Nannacara sp. neon blue, Electric blue Andinocara pulcher, Electric blue Acara.. és mé sorolhatnám!
Senki ne ijedjen meg, nem ennyiféle halról lesz szó a cikkben, de ez az a hal, amiről semmi biztosat nem lehet tudni. Én kb. 2-2,5 évvel ezelőtt találkoztam az interneten vele, talán az Aquarim Glase valamelyik listáján, ahol azt írták róla, hogy Szingapúrból jött, Electric blue nannacara fedőnéven.
Mielőtt e cikk írására vetemedtem, megkértem Mátéfi Gyuszi barátomat, nézzen egy kicsit jobban utána, mit lehetne kinyomozni halacskánk származásáról. Gyuszi szétnézett különböző internetes fórumokon, de semmit nem talált. Végül megkérdezett két nagynevű akvarista szaktekintélyt is a témában. Egyikük azt válaszolta, hogy semmit nem tud a hal létrejöttéről, a másik válasza az volt, hogy valószínűleg spontán mutációt rögzítettek szelektív tenyésztéssel. Az én tapasztalataim ennek némiképp ellent mondanak, ezt az írásomban majd később részletezem.
2014 őszén egy pozsonyi díszhal börzés sikerült hozzájutnom ez 16 darabból álló csapathoz. Egy hónap karantén után egy 250 l-es medencét rendeztem be számukra tenyész-akváriumnak. Dekorációként Anubias töveket és tőzeglápos gyökereket alkalmaztam. Szűréshez az egyik oldalfalat választottam le és egy 500l/h szivattyút tettem mögé. Mivel a vízigényükről pontos információval nem rendelkeztem, 6-8 nk-s, pH 6,5, enyhéz tőzeges vízzel próbálkoztam.
A kb. 4-5 cm-es halak szemmel láthatóan kiválóan érezték magukat, nem bántották sem az alattuk lévő algaevőket, sem a vízinövényeket.
Táplálásukhoz Coppens SAK és Tetra Diszkosz tápokat, fagyasztott Artémiát, keverékeket és napi rendszerességgel élő vízibolhát használtam. A már kisebb korukban is nagyon szép ezüstös kék színük az ivarérettséghez közelítve egyre intenzívebbé válik, a hímek úszószegélye pedig vörös színű lesz.
Már 7-8 cm-es korukban ivarérettek, a nőstények 7-8, a hímek 9-10 cm-re nőnek. Ikrázásuk oldalára fektetett virágcserepekben történik, a nászjáték és az ívás elég gyorsan megtörténik. Az ikrák száma kezdetben kb. 300 db, teljesen kifejlett állatoknál pedig akár 400-500 db is lehet. Az íváshoz való készülődésüket, valamint az ikrák vagy az elúszott ivadékok gondozását nagyon jól jelzi a pár megváltozott színezete. A hímen és a nőstényen is ez sötét maszk jelenik meg és a has elülső része IS befeketedik. Ha akarok tőlük ivadékot, el szoktam venni az ikrát, és külön kis mendencében mesterségesen keltetem. Erről a keltetési módszerről a cikkem végén külön írok pár sort.
Az ivadékok felnevelése könnyű, a sórák naupliuszt az elúszástól kezdve elfogyasztják. És akkor a lényeg, amiért ezt a cikket megírtam, az én véleményem szerint ez a hal közelíti az ideális akváriumi hal fogalmát.
Miért is? Végtelenül szívós, betegségekkel szemben ellenálló, remek génállománnyal rendelkezik, kiválóan termékenyít, az ivadékok 98-100%-ban hibátlanok, gyorsan nő, nem hajlamos az elhízásra, az agresszió szintje még szaporodáskor is minimális. Egy kb. 200 l-es akváriumban gyakorlatilag mindennel együtt tartható, a vitorlástól kezdve, a pontylazacokon keresztül, az elevenszülőkig, de akár békésebb afrikai sügérekkel is. 20-22 oC –tól 30-32 oC-ig, lágyabb, enyhén savanyú víztől a keményebb lúgos vízig mindent jól visel.
Hogy miért nem tartom valószínűnek, hogy a hal spontán mutáció és szelektív tenyésztés végeredménye? Elég sokféle hal különleges színváltozatát tenyésztettem már. Az általános tapasztalatom az hogy ezek a halak (pl.electric blue ramirezi) általában lassabban fejlődnek, kisebb az ikraszám, több a torz, életképtelen ivadék; kényesebbek, nehezebben tarthatóak és tenyészthetőek az eredeti változatuknál. Akad köztük olyan is pl. E. b. Jack Dempsey, amelynél visszakeresztezés nélkül a továbbtenyésztés szinte megoldhatatlan. Ráadásul, ha nézzük a két halat, amiket emlegetnek ősökként, a Nannacara anomala lényegesen kisebb, habár a hímek közt vannak nagyon szép kék egyedek, a nőstények teljesen más színezetűek (ivari dimorfizmus). Az Andinocara pulcherre (kék akara) sem emlékeztet, mások a testarányai, kisebb, békésebb hal.
Az én hipotézisem szerint a két hal kereszteződéséből hozták létre, akár mesterséges megtermékenyítéssel. Ennek ellentmondani látszik, hogy a hibridek általában terméketlenek – míg ez a halacska tökéletesen szaporodóképes.
Egy biztos, akik a halat kitenyésztették valamelyik ázsiai boszorkánykonyhában, átkozottul profik. Remélem, halacskánk elterjedése nagyon sok kezdő és haladó akvaristának fog örömet okozni, mert szépsége és tulajdonságai ezt indokolnák.
Végezetül elmondok egy ikrakeltetései módszert, amit én évtizedek óta használok. Azért teszem, mert elég sokszor hallottam már azt, hogy az idősebb, nagyobb tapasztalattal rendelkező akvaristák ülnek a nehezen megszerzett tudásukon, és nem árulnak el semmit a fiatalabbaknak. Ezt a módszert ajánlhatom közép- és dél-amerikai sügérekhez és alganyalókhoz egyaránt. A lényege a következő: a keltető medence vizét azonos minőségűre állítom be a tenyészállatok vizével, kisebb testű halaknál 7-10, nagyobb testű halaknál, nagyobb ikraszám esetén 20-30 litert.
A tenyészállatok vizéből soha nem teszek bele, mert átvihetünk olyan fertőzést, amit a felnőtt halaink immunrendszere könnyedén féken tart, de a frissen elúszó ivadékokra végzetes lehet. Kisebb keltetőkben nem használok szűrőt az első 3-4 napban, nagyobb keltetőkbe kimosott, formalinnal fertőtlenített szűrőket használok. Az ikrázás befejezése után kiteszem az ikrát az előkészített, 2-3 napos keltető medencébe, figyelve az azonos hőmérsékletre is. A porlasztókövet úgy állítom be, hogy a levegő az ikráktól 4-5 cm-re menjen, az ikrákat soha nem érje, ez a sügérikrákra vonatkozik.
Miután kitettem az ikrát a keltető medence vizébe, 10 literre 0,5-0,7 ml 37 %-os formalint teszek penészgátlónak. Mire a kishalak kikelnek az ikrából, a formalin elbomlik és kipárolog a vízből, a legkényesebb ivadékokat sem károsítja. A terméketlen ikrák fehérek maradnak, de nem penészeknek be. Ha sok a terméketlen ikra és a víz enyhén bemattul, eltávolítom őket. kiveszem a követ, cserepet, vagy műlevelet, és egy általam készített oldatból (melynek összetétele a következő: 0,5 liter lágy vízben feloldok 5 g akrilflavin és 2 g metilinkék kristályt) 10 l vízhez 1 ml-t teszek. Ezzel megelőzhető a víz organikus zavarosodása, az egysejtűek felszaporodása, az egysejtűek felszaporodása. Ezzel a módszerrel tökéletes kelési eredményeket értem el számtalan dél- és közép-amerikai sügérfélénél. Pl. diszkoszhal, vitorláshal, red spotted severum, M.ramirezi, Apistogrammák, Nannacara adoketa Crenicichla regani, Laetacara dorsigera, E. b. acara stb.
Alganyalók ikrakeltetésénél is hasonló a módszer, kb. 30 l-es keltető, szűrő, az ikrákat egy üveg kalitkába teszem, amelynek szúnyogháló az alja, alá teszek még egy porlasztókövet is, az ő ikráiknak nem árt a buborék. A formalin dózisa 1 ml/10 liter víz. Ancistrus féléknél, Sturisoma, Farlovella, Loricaria fajoknál tökéletesen működik, állítólag az L-es fajoknál is, de ezt csak hallomásból tudom.
Remélem, írásommal segítettem e gyönyörű új hal megismerésében, és tenyésztés-technikában is tudtam újat mondani.”
A cikk megjelent az AKVÁRIUM MAGAZIN 2015. III. negyedévi számában
Közlését az AKVÁRIUM MAGAZIN, és a szöveg szerzőjének BAZSA GÁBOR engedélyével tettük közzé. Köszönjük hozzájárulásukat.

Mar. 9, 2017

Pristella maxillaris 140Ft
Nev: Áttetsző pontylazac
Család: Pontylazacfélék (Characidae
Élőhelye Venezuela, Guyana, Amazónia folyói
Vízhőmérséglet: 23-28 oC 
Víz-pH: 6-8
Maximális méret: 3-4,5 cm 
Minden társas medencében jól érzi magát, alkalmazkodik.  Táplálkozás: szívesen fogyaszt, élő, száraz és fagyasztott eleséget is.
Kedveli a sötét aljzatot,  gyökereket, dús növényzetet.

Feb. 24, 2017

Természetes védelem az túlszaporodott csigákkal szemben
A csiga aki felhagyott a "hagyományos" életvitellel
Tudományos név : Anentome helena
Szinonímák: Clea helena, Anentome Cleo
Magyar név: Csigaevő csiga
Csoport: Gerinctelenek
Származás: Délkelet-Ázsia, Indonézia, Thaiföld, Malajzia
Testhossz: 1,5-2 cm
Természetes élőhely: Folyók és tavak homokos részein.
Viselkedés: Békés, a halakat nem bántja, viszont minden más kisebb testű csigát megtámad és elpusztít.
Táplálkozás: Ragadozó, más csigákat eszik, de a száraz haleledelt is elfogyasztja.
Szaporítás: Elég könnyű
Medence: Minimum 20 literes
Halnépesség: 20 literre 5-6 csiga
Dekoráció: Kedveli a homokos aljzatot és az erősebb áramlásokat.
Hőmérséklet: 23-27 °C
pH: 7,2-8
Keménység: 8-15NK°
Várható életkor: 2-5 év
Megjegyzés: A csigaevő csiga háza sárgás színű, amin sötétbarna spirális csíkok futnak. Háza erősen bordázott. A csiga teste szürkés-zöld. Könnyen tarthatóak akváriumban, általában a homokos aljzatba ássák be magukat. Az akvaristák körében egyre népszerűbbek, mert nagyon dekoratívak és jól kordában tartják a többi kistestű csigát.
A csigaevő csigák nem hermafroditák, tehát szaporodásukhoz kell nőstény és hím is, ezért célszerű többet tartani belőlük, hogy biztosan legyen mindkét nemből. Ezek a csigák könnyen szaporíthatóak, csak nagyon kevés petét raknak, és gyakran azt is megeszi a többi akváriumlakó. Szaporodáskor általában az aljzaton összetapadnak, ami órákig is eltarthat, és ilyenkor gyakran több csiga is összetapad. A petéiket egyesével rakják le általában valamilyen keményebb tereptárgyra. A peték csak nagyon lassan kelnek ki, és ezután a kiscsigák beássák magukat a homokba, akár több hónapra is.

Jan. 2, 2017

ÉKFOLTOS RAZBÓRA 150.-Ft
Név: Rasbora heteromorpha
Család: Cyprinidae
Származási terület: Délkelet-Ázsia
Vízhőmérséglet: 22-25 oC
Víz-pH: 5-7
Maximális méret: 5 cm
Mindenevő. Növényekre ragasztja ikráit. Békés természetű, rajban élő hal. Sűrű növényzetet szereti, némi úszónövénnyel és úszásra alkalmas szabad vízterülettel. Neonhallal együtt is jól tartható, sok akvarista tapasztalhatta, hogy a neonhalak szívesen mozognak együtt inkább az alsóbb szintet használva, ha ékfoltos razbórákat telepítünk melléjük, a neonok is bátrabban használják az akvárium teljes területét.

Dec. 1, 2016

FINOM ELŐKELŐSÉG 190 Ft/db
A vitorláshal (Pterophyllum scalare) Dél-Amerika lassú folyású folyóiban él. Félhold alakú teste, lágyan hullámzó úszói tökéletesen utánozzák az áramlás mozgatta vízinövényeket. Hasonló alakú, tengerlakó rokona a francia angyalhal.
Név: Pterophyllum scalare
Család: Cichlidae
Közismert név: Vitorláshal
Származási terület: Guyanatól az Amazonas-medencéig
Vízhőmérséklet: 24-26 oC
Víz-pH: 6-6,5
Maximális méret: 16 cm
Szívesen fogyaszt apró élő és fagyasztott táplálékot, elfogadja a száraz eleséget is. Növényekre rakja ikráit. Területtartó, fatalon inkább rajban érzi jól magát, a felnőtt egyedek párban élnek. Szereti a benövényesített akváriumot.