Sep. 20, 2021

Video

Üzletünkben kapható teknősök: Királyteknős, Térképteknős: 6790 Ft
Az alábbi írás a fent említett teknősök rokonairól szól.
„A belső értékek védelme
Akármerre nézünk a természetben, mindenütt azzal szembesülünk, hogy az élet számtalan veszéllyel jár – különösen igaz ez a lassú mozgású és „fegyvertelen” állatok esetében. A természet azonban sokukat kemény páncélba öltöztette, hogy megvédje őket a viszontagságok ellen. Amellett hogy valóságos műszaki csodák, sok „héj” emberi szemmel nézve is kimondottan esztétikus.
Útipáncélban
A hüllők osztályába sorolt teknősök (Testudines) már több mint 200 millió esztendeje dacolnak a világgal, és ez idő alatt tulajdonképpen az Antarktisz kivételével valamennyi földrészt birtokba vették, valamint a Jegestengert leszámítva az összes óceánban is megtalálhatók a képviselőik. Legnagyobb ma élő fajuk, az olykor még 1250 méter mélyre is lemerülő, óriási kérgesteknős (Dermochelys coriacea) páncélhossza meghaladhatja a 2 métert, tömege pedig akár a fél tonnát is. Az állat különlegessége, hogy vastag bőrrel borított, hosszanti lécekkel merevített hátpajzsa mozaikszerűen illeszkedő csontlapocskákból áll. (Ez a „burkolat” kialakulását tekintve teljesen eltér más teknősök páncéljától: az azzal homológ szerkezet ugyanis csupán egyetlen vékony nyaklemezre redukálódott.)
A teknősök legfeltűnőbb közös ismertetőjegye kétségkívül a páncéljuk, amely minden más ma is létező állatcsoporttól megkülönbözteti őket. (A mezozoikum idején élt álteknősök (Placodontia) a plezioszauruszok rokonai voltak.) Habár a testüket fedő szarupajzsokat ugyancsak elcsontosodott bőrlemezek (osteoderma) erősítik, a krokodilok csontváza meglehetősen „átlagosnak” tűnik. Ezzel szemben a teknősök váll- és medenceöve gyakorlatilag a mellkasuk belsejébe került, mert páncéljuk a bordáik kiszélesedésével és ellaposodásával jött létre. A csontok szivacsos szerkezete sok súlyt megspórol a teknősnek, a domború hátpajzs ugyanakkor remekül ellenáll az oldairányú nyomásnak: az elefántteknős (Chelonoidis nigra) körübelül 1 méteres páncélja egyenletesen eloszlatva akár több száz kilós terhelést is elbír. Ütésállónak azonban egyáltalán nem mondható ez a szerkezet: a magasból leeső teknősök könnyen gerinctörés szenvednek.
A legtöbb teknősfaj csontpáncélját kívülről sima vagy redőzött, nemritkán szép színes szarupajzsok fedik. A páncél hozzávetőlegesen az állat teljes tömegének egyharmadát teszi ki. Az összes létfontosságú szerv ezen belül helyezkedik el, de veszély esetén általában még a fejét és a végtagjait is el tudja rejteni benne az állat. Bizonyára ennek a nagyfokú védettségnek is köszönhető, hogy némely teknősfaj egyedei 100 évig vagy még tovább is elélhetnek.”
Forrás: READER’S DIGEST – TITOKZATOS TERMÉSZET