Apr. 1, 2017

Electric blue nannacara 360 Ft

„A REJTÉLYES AKARA - 360 Ft
Electric blue nannacara, Neon nannacara anomala, Nannacara sp. neon blue, Electric blue Andinocara pulcher, Electric blue Acara.. és mé sorolhatnám!
Senki ne ijedjen meg, nem ennyiféle halról lesz szó a cikkben, de ez az a hal, amiről semmi biztosat nem lehet tudni. Én kb. 2-2,5 évvel ezelőtt találkoztam az interneten vele, talán az Aquarim Glase valamelyik listáján, ahol azt írták róla, hogy Szingapúrból jött, Electric blue nannacara fedőnéven.
Mielőtt e cikk írására vetemedtem, megkértem Mátéfi Gyuszi barátomat, nézzen egy kicsit jobban utána, mit lehetne kinyomozni halacskánk származásáról. Gyuszi szétnézett különböző internetes fórumokon, de semmit nem talált. Végül megkérdezett két nagynevű akvarista szaktekintélyt is a témában. Egyikük azt válaszolta, hogy semmit nem tud a hal létrejöttéről, a másik válasza az volt, hogy valószínűleg spontán mutációt rögzítettek szelektív tenyésztéssel. Az én tapasztalataim ennek némiképp ellent mondanak, ezt az írásomban majd később részletezem.
2014 őszén egy pozsonyi díszhal börzés sikerült hozzájutnom ez 16 darabból álló csapathoz. Egy hónap karantén után egy 250 l-es medencét rendeztem be számukra tenyész-akváriumnak. Dekorációként Anubias töveket és tőzeglápos gyökereket alkalmaztam. Szűréshez az egyik oldalfalat választottam le és egy 500l/h szivattyút tettem mögé. Mivel a vízigényükről pontos információval nem rendelkeztem, 6-8 nk-s, pH 6,5, enyhéz tőzeges vízzel próbálkoztam.
A kb. 4-5 cm-es halak szemmel láthatóan kiválóan érezték magukat, nem bántották sem az alattuk lévő algaevőket, sem a vízinövényeket.
Táplálásukhoz Coppens SAK és Tetra Diszkosz tápokat, fagyasztott Artémiát, keverékeket és napi rendszerességgel élő vízibolhát használtam. A már kisebb korukban is nagyon szép ezüstös kék színük az ivarérettséghez közelítve egyre intenzívebbé válik, a hímek úszószegélye pedig vörös színű lesz.
Már 7-8 cm-es korukban ivarérettek, a nőstények 7-8, a hímek 9-10 cm-re nőnek. Ikrázásuk oldalára fektetett virágcserepekben történik, a nászjáték és az ívás elég gyorsan megtörténik. Az ikrák száma kezdetben kb. 300 db, teljesen kifejlett állatoknál pedig akár 400-500 db is lehet. Az íváshoz való készülődésüket, valamint az ikrák vagy az elúszott ivadékok gondozását nagyon jól jelzi a pár megváltozott színezete. A hímen és a nőstényen is ez sötét maszk jelenik meg és a has elülső része IS befeketedik. Ha akarok tőlük ivadékot, el szoktam venni az ikrát, és külön kis mendencében mesterségesen keltetem. Erről a keltetési módszerről a cikkem végén külön írok pár sort.
Az ivadékok felnevelése könnyű, a sórák naupliuszt az elúszástól kezdve elfogyasztják. És akkor a lényeg, amiért ezt a cikket megírtam, az én véleményem szerint ez a hal közelíti az ideális akváriumi hal fogalmát.
Miért is? Végtelenül szívós, betegségekkel szemben ellenálló, remek génállománnyal rendelkezik, kiválóan termékenyít, az ivadékok 98-100%-ban hibátlanok, gyorsan nő, nem hajlamos az elhízásra, az agresszió szintje még szaporodáskor is minimális. Egy kb. 200 l-es akváriumban gyakorlatilag mindennel együtt tartható, a vitorlástól kezdve, a pontylazacokon keresztül, az elevenszülőkig, de akár békésebb afrikai sügérekkel is. 20-22 oC –tól 30-32 oC-ig, lágyabb, enyhén savanyú víztől a keményebb lúgos vízig mindent jól visel.
Hogy miért nem tartom valószínűnek, hogy a hal spontán mutáció és szelektív tenyésztés végeredménye? Elég sokféle hal különleges színváltozatát tenyésztettem már. Az általános tapasztalatom az hogy ezek a halak (pl.electric blue ramirezi) általában lassabban fejlődnek, kisebb az ikraszám, több a torz, életképtelen ivadék; kényesebbek, nehezebben tarthatóak és tenyészthetőek az eredeti változatuknál. Akad köztük olyan is pl. E. b. Jack Dempsey, amelynél visszakeresztezés nélkül a továbbtenyésztés szinte megoldhatatlan. Ráadásul, ha nézzük a két halat, amiket emlegetnek ősökként, a Nannacara anomala lényegesen kisebb, habár a hímek közt vannak nagyon szép kék egyedek, a nőstények teljesen más színezetűek (ivari dimorfizmus). Az Andinocara pulcherre (kék akara) sem emlékeztet, mások a testarányai, kisebb, békésebb hal.
Az én hipotézisem szerint a két hal kereszteződéséből hozták létre, akár mesterséges megtermékenyítéssel. Ennek ellentmondani látszik, hogy a hibridek általában terméketlenek – míg ez a halacska tökéletesen szaporodóképes.
Egy biztos, akik a halat kitenyésztették valamelyik ázsiai boszorkánykonyhában, átkozottul profik. Remélem, halacskánk elterjedése nagyon sok kezdő és haladó akvaristának fog örömet okozni, mert szépsége és tulajdonságai ezt indokolnák.
Végezetül elmondok egy ikrakeltetései módszert, amit én évtizedek óta használok. Azért teszem, mert elég sokszor hallottam már azt, hogy az idősebb, nagyobb tapasztalattal rendelkező akvaristák ülnek a nehezen megszerzett tudásukon, és nem árulnak el semmit a fiatalabbaknak. Ezt a módszert ajánlhatom közép- és dél-amerikai sügérekhez és alganyalókhoz egyaránt. A lényege a következő: a keltető medence vizét azonos minőségűre állítom be a tenyészállatok vizével, kisebb testű halaknál 7-10, nagyobb testű halaknál, nagyobb ikraszám esetén 20-30 litert.
A tenyészállatok vizéből soha nem teszek bele, mert átvihetünk olyan fertőzést, amit a felnőtt halaink immunrendszere könnyedén féken tart, de a frissen elúszó ivadékokra végzetes lehet. Kisebb keltetőkben nem használok szűrőt az első 3-4 napban, nagyobb keltetőkbe kimosott, formalinnal fertőtlenített szűrőket használok. Az ikrázás befejezése után kiteszem az ikrát az előkészített, 2-3 napos keltető medencébe, figyelve az azonos hőmérsékletre is. A porlasztókövet úgy állítom be, hogy a levegő az ikráktól 4-5 cm-re menjen, az ikrákat soha nem érje, ez a sügérikrákra vonatkozik.
Miután kitettem az ikrát a keltető medence vizébe, 10 literre 0,5-0,7 ml 37 %-os formalint teszek penészgátlónak. Mire a kishalak kikelnek az ikrából, a formalin elbomlik és kipárolog a vízből, a legkényesebb ivadékokat sem károsítja. A terméketlen ikrák fehérek maradnak, de nem penészeknek be. Ha sok a terméketlen ikra és a víz enyhén bemattul, eltávolítom őket. kiveszem a követ, cserepet, vagy műlevelet, és egy általam készített oldatból (melynek összetétele a következő: 0,5 liter lágy vízben feloldok 5 g akrilflavin és 2 g metilinkék kristályt) 10 l vízhez 1 ml-t teszek. Ezzel megelőzhető a víz organikus zavarosodása, az egysejtűek felszaporodása, az egysejtűek felszaporodása. Ezzel a módszerrel tökéletes kelési eredményeket értem el számtalan dél- és közép-amerikai sügérfélénél. Pl. diszkoszhal, vitorláshal, red spotted severum, M.ramirezi, Apistogrammák, Nannacara adoketa Crenicichla regani, Laetacara dorsigera, E. b. acara stb.
Alganyalók ikrakeltetésénél is hasonló a módszer, kb. 30 l-es keltető, szűrő, az ikrákat egy üveg kalitkába teszem, amelynek szúnyogháló az alja, alá teszek még egy porlasztókövet is, az ő ikráiknak nem árt a buborék. A formalin dózisa 1 ml/10 liter víz. Ancistrus féléknél, Sturisoma, Farlovella, Loricaria fajoknál tökéletesen működik, állítólag az L-es fajoknál is, de ezt csak hallomásból tudom.
Remélem, írásommal segítettem e gyönyörű új hal megismerésében, és tenyésztés-technikában is tudtam újat mondani.”
A cikk megjelent az AKVÁRIUM MAGAZIN 2015. III. negyedévi számában
Közlését az AKVÁRIUM MAGAZIN, és a szöveg szerzőjének BAZSA GÁBOR engedélyével tettük közzé. Köszönjük hozzájárulásukat.