Kis kedvenc hírek

Dec. 21, 2021

Botia macracantha

Csoport: Csíkfélék
Testhossza elérheti a 30 cm
Tartásra javasolt hőmérséklet: 26-27°C
pH: 6-6,5
Víz keménység: 5-12 NK°
Csigaevő halként is emlegetik, jól hasznosítható túl szaporodott csigák ellen.
A halat először Cobitis macracanthus néven Pieter Bleeker írta le 1852-ben. 1989-ben, a tudományos nevét Botia macracanthus-ra változtatták. 2004-ben, Dr. Maurice Kottelat megosztotta a Botia nemzetséget, amely jelenleg 47 különböző fajt, hét különálló nemzetséget foglal magába. Az öves díszcsík egy saját nemzetséget, a Chromobotia-t képviseli.
Délkelet-Ázsiában és szigetein, Szumátra, Borneó, Indonézia honos.

Sep. 20, 2021

Üzletünkben kapható teknősök: Királyteknős, Térképteknős: 6790 Ft
Az alábbi írás a fent említett teknősök rokonairól szól.
„A belső értékek védelme
Akármerre nézünk a természetben, mindenütt azzal szembesülünk, hogy az élet számtalan veszéllyel jár – különösen igaz ez a lassú mozgású és „fegyvertelen” állatok esetében. A természet azonban sokukat kemény páncélba öltöztette, hogy megvédje őket a viszontagságok ellen. Amellett hogy valóságos műszaki csodák, sok „héj” emberi szemmel nézve is kimondottan esztétikus.
Útipáncélban
A hüllők osztályába sorolt teknősök (Testudines) már több mint 200 millió esztendeje dacolnak a világgal, és ez idő alatt tulajdonképpen az Antarktisz kivételével valamennyi földrészt birtokba vették, valamint a Jegestengert leszámítva az összes óceánban is megtalálhatók a képviselőik. Legnagyobb ma élő fajuk, az olykor még 1250 méter mélyre is lemerülő, óriási kérgesteknős (Dermochelys coriacea) páncélhossza meghaladhatja a 2 métert, tömege pedig akár a fél tonnát is. Az állat különlegessége, hogy vastag bőrrel borított, hosszanti lécekkel merevített hátpajzsa mozaikszerűen illeszkedő csontlapocskákból áll. (Ez a „burkolat” kialakulását tekintve teljesen eltér más teknősök páncéljától: az azzal homológ szerkezet ugyanis csupán egyetlen vékony nyaklemezre redukálódott.)
A teknősök legfeltűnőbb közös ismertetőjegye kétségkívül a páncéljuk, amely minden más ma is létező állatcsoporttól megkülönbözteti őket. (A mezozoikum idején élt álteknősök (Placodontia) a plezioszauruszok rokonai voltak.) Habár a testüket fedő szarupajzsokat ugyancsak elcsontosodott bőrlemezek (osteoderma) erősítik, a krokodilok csontváza meglehetősen „átlagosnak” tűnik. Ezzel szemben a teknősök váll- és medenceöve gyakorlatilag a mellkasuk belsejébe került, mert páncéljuk a bordáik kiszélesedésével és ellaposodásával jött létre. A csontok szivacsos szerkezete sok súlyt megspórol a teknősnek, a domború hátpajzs ugyanakkor remekül ellenáll az oldairányú nyomásnak: az elefántteknős (Chelonoidis nigra) körübelül 1 méteres páncélja egyenletesen eloszlatva akár több száz kilós terhelést is elbír. Ütésállónak azonban egyáltalán nem mondható ez a szerkezet: a magasból leeső teknősök könnyen gerinctörés szenvednek.
A legtöbb teknősfaj csontpáncélját kívülről sima vagy redőzött, nemritkán szép színes szarupajzsok fedik. A páncél hozzávetőlegesen az állat teljes tömegének egyharmadát teszi ki. Az összes létfontosságú szerv ezen belül helyezkedik el, de veszély esetén általában még a fejét és a végtagjait is el tudja rejteni benne az állat. Bizonyára ennek a nagyfokú védettségnek is köszönhető, hogy némely teknősfaj egyedei 100 évig vagy még tovább is elélhetnek.”
Forrás: READER’S DIGEST – TITOKZATOS TERMÉSZET

Sep. 20, 2021

There is no video clip yet

May. 31, 2018

Név: Paracheirodon innesi – NEONHAL 120 Ft 10db-tól 110 Ft/db 20 db-tól 100 Ft/db

Család: Characidae

Eredeti élőhely: Peru, Kolumbia, Brazília

Vízhőmérséklet: 22-26oC

Maximális méret: 3-4cm

Mindenevő. Javasolt eleségek pld: TetraMin Mini Granulles 100 ml 1.560 Ft, JBL NovoGranoMix mini, Sera Vipan 12g 420 Ft stb, Sokkfagyasztott természetes vörös Cyclops 100 g 390 Ft.

Rajban élő, nagyon békés. Növények közt szabadon ikrázó.

Az akvaristák világába a 30-as években került bevezetésre.

Eredeti elterjedési területe Dél-Amerikában, az Amazonas vízgyűjtő területén van, ahol nagyon sötét, árnyékos a víz, és az aljzat. A színpompás, "vilagító" halakat könnyedén tudnák természetes ellenségeik elkapni. A neonok védekezésként lettek ennyire színesek. A sötét vizekben szokatlanul világos színek összezavarják a támadót. Egymagában vétlen, azonban a raja által keltett visszatükröződések elriaszthatják a ragadozó halakat. Könnyen maradnak együtt rajban, hiszen világító jelenlétüknek köszönhetően egyből visszatalálnak a csapatba. Ő maga nem világít, csak visszaveri a ráeső fényt. Az akváriumban kitűnően megfigyelhető ez a jelenség. Jól érvényesülnek sötét aljzattal ellátott akváriumokban, megfelelő akvarisztikai vilagítás fényénel. Tulajdonképpen népszerűségét a természet ezen védelmi mechanizmusának köszönheti.

 

May. 24, 2018